England, my England

Koor: Projecta Musica

Dirigent: Wim de Ru


Omschrijving:

Het thema voor het nieuwe project 2020 ‘England, My England’ is gekozen om meerdere redenen. Engeland is de laatste twee jaar bijna dagelijks in het nieuws vanwege de Brexit. Dat nét iets meer dan de helft van de bevolking van Engeland deze keuze heeft gemaakt vinden we in Nederland betreurenswaardig, maar Engeland blijft wel onze bondgenoot, de Engelsen zijn en blijven onze vrienden. We zullen nooit vergeten dat Engeland een grote rol speelde bij de bevrijding van Nederland, nu precies 75 jaar geleden. En tenslotte besteden we in 2020 aandacht aan dé grote Engelse componist Henry Purcell, die volgend jaar 325 jaar geleden overleed.

D.H. Lawrence, Henry Purcell, Tony Biggin, Benjamin Britten en Ralph Vaughan Williams

England, my England is een verzameling korte verhalen van DH Lawrence, maar het is ook een historische film uit 1995, een biografische film over de componist Henry Purcell, over wiens leven echter zeer weinig bekend is. Naar aanleiding van de driehonderdste verjaardag van Purcells overlijden werd de film op kerstavond 1995 op Channel 4 uitgezonden. In 2020 is het dus 325 jaar geleden dat deze grote componist stierf.

Kortom, de bevrijding van Nederland, precies 75 jaar geleden, de dramatische Brexit en de sterfdag van Purcell zijn de drie redenen om Engeland aandacht te geven, hoe kan dat beter dan met muziek van de oude én de hedendaagse muziek uit dat onnavolgbare maar ons zó dierbare Engeland.

We zingen dan ook vier Engelse muziekstukken. We starten met de oude Purcell, en we eindigen met het beroemde stuk van Britten, maar we zingen ook van de hedendaagse componist Tony Biggin het tamelijk nieuwe Requiem. Tenslotte de vijf prachtige mystical songs van Vaughan Williams. Dit wordt ons programma op 30 mei 2020, begeleid door het  Leiderdorps Kamer Orkest.

Henry Purcell:                             I was glad

Tony Biggin:                                 Requiem

Benjamin Britten:                      Rejoice in the Lamb

Ralph Vaughan Williams:         Five mystical songs

England, my England
Terug naar het overzicht