Leids AmateurkunstFestival

Het begon met een festival voor koren in 2010: Leiden zingt … Tormis. Dit was een zeer geslaagd evenement, waaraan acht koren meededen. Eregast op dit festival was de Estlandse componist Veljo Tormis. Voorafgaand waren er masterclasses met de componist zelf en aan het einde van het festival werd door alle koren een a capella-werk van zijn hand uitgevoerd.

In 2011 brachten zeventien koren én ensembles een eigen programma met Nederlandse composities ten gehore. Ook nu waren er vooraf masterclasses met componisten. Nieuw waren de workshops, waaronder podiumpresentatie en klankvorming.
In de middag werd door alle zangers een slotstuk ingestudeerd, dat speciaal voor de gelegenheid was gecomponeerd door de Leidse componist Daan Verlaan. Verlaan had zich bij het schrijven van zijn indrukwekkende Night walks, scattering poems laten inspireren door enkele van de ruim honderd muurgedichten die Leiden tot een uitgesproken Stad van de Poëzie maken. Het Leids Amateurkunstfestival was geboren!

In 2013 hebben opnieuw vele koren en ensembles workshops gevolgd en uitvoeringen verzorgd, in duo's, zodat er samenwerking werd vereist. Opnieuw was alle muziek afkomstig van Nederlandse componisten uit 1913-2013.
Het slotstuk en klapper van de avond was de opdrachtcompositie  ‘Blicke’ van de Nederlandse componist Leonard Evers.

LAF 2015 –de 3e editie– vindt plaats in de week van 25 mei 2015 met als hoogtepunt de festivaldag op zaterdag 30 mei in de Leidse Stadsgehoorzaal.
Het LAF 2015 is een festival van ontdekkingen met de juiste balans tussen oefenen, uitvoeren en leren. Als thema is gekozen voor ‘hedendaagse Scandinavische muziek’. Componist en dirigent Pekka Kostiainen geeft als ‘artist in residence’ een masterclass en componeert het slotstukdat gezongen wordt door díe koorleden die zich hiervoor aanmelden.
 

Berichten over LAF:

Leids Amateurkunst Festival 27 t/m 29 oktober 2017.

Kom naar onze Spiegeltent op de Lammermarkt en waan je in het kunstklimaat van 100 jaar geleden. 


Leids Amateurkunst Festival 2017 - Onze Leidse Stijl

In het najaar van 2017 kunnen amateurs van alle kunstvormen tijdens het tweejaarlijks Leids Amateurkunst Festival (LAF) zich presenteren aan een groot publiek. 

Leiden viert in 2017 dat Theo van Doesburg in 1917 het tijdschrift De Stijl oprichtte. Het festivalthema Onze Leidse Stijl sluit hierop aan. De kunstenaars die in het tijdschrift De Stijl publiceerden, streefden naar een betere wereld, naar vernieuwing in de kunst door samenwerking in een sfeer van vrijgevochtenheid. Dit willen we terug laten komen in het Festival. Niet de letterlijke kunstvormen, maar door de sfeer uit die tijd en door crossovers van kunstdisciplines. 

Amateurs van verschillende kunstdisciplines kunnen presentaties geven in hun eigen stijl, en verwijzen naar kunststromingen uit de eerste helft van de vorige eeuw én dat samen met of geïnspireerd door een andere kunstvorm. Door deze unieke samenwerkingen verwachten we het publiek te trakteren op onverwachte combinaties en bijzondere optredens.

Laat je als koor ook inspireren door de muziek uit het Interbellum, of ga de samenwerking met een theatergezelschap of een drumband en meld je aan via het inschrijfformulierMeer informatie: www.leidsamateurkunstfestival.nl 

Om elkaar te inspireren en om kunstvormen aan elkaar te koppelen, organiseert het LAF op 17 januari 2017 een date-avond in het Volkshuis voor potentiële festival- deelnemers.