Archief Workshop Leidse Koorboeken

 

 Op zondagmiddag 8 april kunt u de Goede Herderkerk, Zoeterwoude Rijndijk, bezoeken voor een klein concert van een bijzonder projectkoor. Aanvang: 14:30 uur.

Wederom komen zangers uit de Leidse regio een weekend samen voor een workshop polyfone muziek. Centraal staan gezangen die bewaard zijn gebleven in de Leidse koorboeken. Deze manuscripten — in het midden van de zestiende eeuw gebruikt door het Getijdencollege van de Pieterskerk — vormden in de periode 2010-2015 het uitgangspunt voor een reeks van zes concerten (en cd-opnames)  die het Egidius Kwartet en College in de Pieterskerk en elders in Nederland uitvoerden.

In het kielzog van deze professionele activiteiten ontstonden op initiatief van de Contactgroep Leidse koren de workshops Leidse koorboeken voor amateurzangers. Na individuele studie thuis aan de hand van bladmuziek en luisterbestanden oefenen sopranen, alten, tenoren en bassen gezamenlijk onder bezielende leiding van dirigent Donald Bentvelsen (bas van het Egidius Kwartet) op de lange zanglijnen en dynamiek van polyfone gezangen. Punt van aandacht is ook de Franse uitspraak van het Latijn, die vermoedelijk in de getijdencolleges in de Noordelijke Nederlanden in zwang was (veel beroepszangers waren afkomstig uit Noord-Frankrijk).


Helaas is het niet mogelijk gebleken om in mei 2017 voldoende deelnemers te vinden voor een workshop 'polyfone muziek' onder lieding van Donald Bentvelsen te organiseren.

De verhouding sopraan, alt, tenor, bas  was onvoldoende in balans.


In navolging van diverse workshops 'Leidse Koorboeken' is in het weekend van 28 en 29 mei 2016 een workshop 'polyfone muziek' verzorgd door Egidius' bas Donald Bentvelsen.


In het weekend van 9 en 10 mei 2015 vond wederom een workshop Leidse Koorboeken plaats, onder leiding van Donald Bentvelsen, de bas van het Egidius Kwartet.

Er zijn vier delen uit het zesde Leidse Koorboek ingestudeerd door 28 zangers: 9 sopranen, 9 alten, 5 tenoren en 5 bassen.

Het programma zag er als volgt uit:
zaterdag 9 mei:  ochtend en middag: workshop in de Tuinzaal van Sociëteit de Burcht te Leiden.
zondag 10 mei:  ochtend: vervolg workshop, Haagweg 4, middag: 3 concert(jes) in de Lakenhal: aanvang 13.30, 14.30 en 15.30 uur!

Kijk hier voor de informatie en  foto's!


In 2015 zal er weer een weekend lang een Workshop Leidse Koorboeken plaatsvinden.

Donald Bentvelsen, bas uit het Aegidius kwartet, zal voor de laatste keer een workshop Leidse Koorboeken geven. Het betreft dit keer enkele delen uit het 6e Leidse Koorboek.


Begin mei 2014 gaf Donald Bentvelsen wederom met veel enthousiasme een workshop over de Leidse Koorboeken. Deze keer stonden vier liederen uit het vijfde koorboek centraal.


De workshop is een week vervroegd en vindt plaats op 3 en 4 mei 2014!


Op 4 en 5 mei 2013 gaf Donald Bentvelsen wederom een Workshop Leidse Koorboeken.


Donald Bentvelsen, de bas van het Egidiuskwartet heeft zich bereid verklaard op 4 en 5 mei 2013 wederom een workshop te geven. Zie het archief van Nieuwsberichten over Koorboeken 2012.


Onder leiding van Monique Schendelaar zongen op 30 juni 2012 tijdens Museumnacht in de Lakenhal zangers en zangeressen van verschillende Leidse koren...