Archief Vraag & aanbod

Op reis met Scarlatti - zangers gezocht

9 september 2014

Na succesvolle uitvoeringen van projecten waaronder “Semele, opera van G.F. Handel”, “Dido and Aeneas, geënsceneerde operauitvoering van H. Purcell” en “Greogoriaans en Moderne Devotie”, heeft Stichting Key2Singing in dit nieuwe project tot doel Domenico Scarlatti als vocaal componist de bekendheid te geven die hij verdient.

(For an English version we advise you to visite our website Key2Singing.nl)

Beste zanger,

Na succesvolle uitvoeringen van projecten waaronder “Semele, opera van G.F. Handel”, “Dido and Aeneas, geënsceneerde operauitvoering van H. Purcell”, “Greogoriaans en Moderne Devotie”, heeft Stichting Key2Singing in dit nieuwe project tot doel Domenico Scarlatti als vocaal componist de bekendheid te geven die hij verdient.
Wij willen dit in een unieke samenwerking met de projectzangers tot stand laten komen. De stichting heeft namelijk toegang verkregen tot een nog onbekend vocaal werk van Domenico Scarlatti én tot een al bekend werk in een onbekende bron (handschrift). Het is de bedoeling om samen met de projectzangers tot een reconstructie cq. transcriptie en interpretatie van deze werken te komen, en deze vervolgens uit de voeren in de juiste barokstijl, met de bijbehorende zangtechniek(en). Beide werken zijn voor koor met kleine solo’s.

Het project zelf is ook uniek in haar opzet; we willen zoveel mogelijk in de gedachtewereld van Domenico Scarlatti en in zijn voetsporen treden. We bestuderen de tijd en de omstandigheden waarin Domenico leefde en werkte als componist, eerst in Italië, later in Portugal en Spanje, en beogen hiervan, uit zijn vocale werken, in een aantal uitvoeringen voor het hedendaags publiek te brengen.
Als projectlid ga je de creativiteit van een componist ervaren, als zanger leer je de muziek te ervaren en authentiek uit te voeren.

Het in te studeren programma zal, naast de “nieuwe” werken van Domenico Scarlatti, bestaan uit o.a. het Stabat Mater voor koor en een ‘uittreksel’ van de opera Tolomeo ed Alessandro met solorollen. We hebben daartoe een repetitieperiode tot medio mei 2015, afgesloten met een intensieve workshop week in Italië, waar we tevens een uitvoering zullen hebben. Daarna op een unieke locatie in Portugal een volgende uitvoering, om vervolgens in juni in Nederland het project af te sluiten met een 3-tal voorstellingen.

Op de website www.key2singing.nl meer informatie, kijk daar ook voor alle laatste nieuwtjes en voortgang.

Stichting Key2Singing is op zoek naar enthousiaste, ervaren en goed geschoolde (koor-) amateurzangers om samen dit project te realiseren. Begin oktober starten de audities voor dit project. Hiervoor dient men een koorpartij in te studeren van een van de delen van het Stabat Mater. In sommige koorstukken zitten kleine solorollen, geef aan als je ook daarvoor wilt opteren en auditeren. Als je wilt opteren voor een solorol in het ‘uittreksel’ van de opera, geef dat ook aan.

We zien graag je aanmelding tegemoet: een aanmeldings-auditieformulier is te vinden op de website, dit kun je na invulling als bijlage terugsturen aan email-adres: key2singing@gmail.com

Een unieke mogelijkheid voor de ervaren zanger om mee te werken aan de creatie van een uitvoering in lijn met de gedachten van de componist.

Planning project (onder voorbehoud):

- Auditieperiode, begin tot medio oktober 2014,
- Repetitieperiode, zondagavonden vanaf medio november 2014 tot medio mei 2015, in Leiden
- Afsluitende workshopweek Italië (in de buurt van Rome), medio mei 2015
- Optredens Italië/Portugal, medio tot eind mei 2015 (rondom Pinksteren 2015)
- Twee verkennende optredens in Nederland vooraf aan vertrek naar Italië, daarna in juni 2015 drie optredens.

Een eigen bijdrage van € 300,00 zal van toepassing zijn voor het meedoen aan het project; de reizen naar en het verblijf in het buitenland zullen neerkomen op ca. € 700,00. Een en ander hangt nog af van het verkrijgen van subsidies.

Met hartelijke groet,
Namens Stichting Key2Singing, Dominic Doyle (voorzitter)
Artistiek leider, Margot Kalse