De Leidse Koorschool

De Leidse Koorschool biedt een vrolijke en degelijke muziekopleiding voor alle kinderen in Leiden en omgeving van 4 tot 18 jaar oud.

Bij De Leidse Koorschool zijn we ervan overtuigd dat zingen en muziek maken vaardigheden zijn die iedereen door middel van goed onderwijs kan leren. Daarom is ieder kind welkom dat van zingen houdt, liefde voor muziek heeft en zich wil verbinden aan de koorschool.

Plezier in het muziek maken staat voorop en gaat hand in hand met het vergroten van de muzikale vaardigheden. In de jongere groepen, de kleutergroep en de kinderkoren, doen we bij de liedjes die we zingen veel spelletjes waarin we werken aan ritme en toonhoogte. Ook dansen en bewegen we, want muziek en bewegen horen bij elkaar. In alle groepen is aandacht voor gezond stemgebruik.

Vanaf Kinderkoor 1 wordt een begin gemaakt met het koppelen van de klank aan het notenschrift. In de daaropvolgende koorgroepen, Kinderkoor 2 en het Jeugdkoor, werken we verder aan het lezen van noten en het vertalen van het notenschrift naar klank. Ook doen de kinderen in de opeenvolgende koorgroepen steeds meer ervaring op met meerstemmig zingen en het zingen in andere talen. In het Jeugdkoor staat uitdagend meerstemmig repertoire op het programma.

De Leidse Koorschool organiseert meerdere malen per jaar optredens of werkt mee aan andere producties.

Kijk voor meer informatie en het aanvragen van gratis proeflessen op onze website www.leidsekoorschool.nl

Rozemarijn Kalis – Artistiek Leider

In 2012 nam zangeres en dirigent Rozemarijn Kalis het initiatief om in Leiden een koorschool op te richten. Voor De Leidse Koorschool ontwikkelde zij een lesprogramma volgens de Kodály werkwijze.

“Ik ben opgegroeid met muziek en zingen en heb al op jonge leeftijd mogen ervaren hoe krachtig de muziek kan zijn in mooie en ook in moeilijke tijden. Toen ik 17 was, werd ik lid van het Nationaal Jeugdkoor. Daar leerde ik musiceren op het hoogste niveau, maar ook zijn daar talloze bijzondere vriendschappen ontstaan die nog steeds een belangrijk deel uitmaken van mijn leven. Door het samen musiceren werden de vriendschappen hechter, en door de vriendschappen werd de muziek mooier. Deze magische wisselwerking is één van de mooiste dingen die ik heb ervaren en nog steeds ervaar.

Daarnaast ben ik mijn hele leven geïnteresseerd geweest in het onderwijs. Het was dan ook een logische stap dat ik De Leidse Koorschool heb opgericht. Binnen de koorschool probeer ik datgene aan kinderen door te kunnen geven wat het zingen en de muziek mij in mijn leven hebben gebracht: vriendschappen, saamhorigheid, plezier, troost.

En omdat de muziek het beste haar werk kan doen als je het ambacht van de muziek goed beheerst, is er veel aandacht voor het ontwikkelen van muzikale vaardigheden op het gebied van ritme, melodie en muziektheorie.”