Docenten en begeleiders

Zangdocenten en -pedagogen die les geven in de Leidse regio en graag op onderstaande lijst vermeld willen worden, kunnen hun informatie sturen naar de webmaster.

Vivienne Aerts

E: info@vivienneaerts.com
W: www.vivienneaerts.com

Vocalist, pianist, dirigent, docent piano, zang en Effortless Mastery
Soort muziek: Jazz, contemporary en experimenteel

Afgestudeerd Psycholoog, jazz zangeres en koor dirigent. Studeerde jazz zang aan het conservatorium Den Haag en Rotterdam, en koordirectie in Rotterdam en Haarlem bij o.a. Wiecher Mandemaker en Tijs Krammer. In Leiden en omgeving had Vivienne verschillende koren waaronder bijvoorbeeld de Leidse Sleuteltjes, Leids Koor Leedvermaak, Ringvaartzangers uit Oude Wetering, DAC/rivierduinen koor, Close harmony koor Vocalzz van Groover Delft en andere. Ook studeerde Vivienne summa cum laude af aan Berklee College of Music in Boston (USA) en is zij manager voor het Berklee Effortless Mastery Institute. Ze verdeelt haar tijd tussen Leiden en New York en zong in Bekende clubs als The Blue Note, The Jazz Standard en the Metropolitan Room.

 

 

Capucine Chiaudani

Van oorsprong Italiaanse operazangers wil graag zangles verzorgen. Voor meer informatie kunt u haar cv lezen of op haar website kijken.

N.B. Please also do not hesitate to contact me in case you would look for a round and full soprano soloist for your projects. Because of my wide voice range, I can easily also sing as Mezzo soloist.

Capucine Chiaudani
Tel. 0631245021

Sarah Elias

T: 06 48287304
E: info@sarahelias.com
W: www.sarahelias.com
Van Dijckstraat 4
2282VP Rijswijk

Soliste
Soort muziek: 
klassiek en modern, zeer goede stemvorming, leert ontspannen en technisch goed zingen.

Margot Kalse

T: 071-5126022
M: 06-28540731
W: www.margotkalsevocaal.nl 
Groenesteeg 13
2312 TJ Leiden

Mezzosopraan
Soort van zangonderwijs:
Specialisatie in Adem, Stem en Lichaamswerk voor solo zang, ensemble zang, koor stemvorming en therapie.

Helga Kruse 

E: helga@zangbedrijf.nl
W: zangbedrijf.nl

Zangdocent wereldzang en stemtechniek

Zangeres (mezzosopraan), gespecialiseerd in wereldmuziek, adem en stemtechniek. Zangles wereldmuziek, diverse workshops; o.a. Sefardische en Jiddische zang, Oost-Europese zang en stemtechnieken, improvisatie en stemtechniek voor koren. Ook workshops op aanvraag voor bedrijven en speciale gelegenheden. Solo-optredens met begeleiding van harp, draailier, percussie, concerten voor luisterpubliek.

Olga Rakic

T: 06 21451602
E: rakicoe@gmail.com

Begeleider op piano of orgel

Ik ben al geruime tijd actief als pianiste/organiste van enkele koren. Mijn eerste pianoles kreeg ik toen ik 8 jaar was. Jaren later ben ik ook orgel gaan spelen. In 2003 begon ik als organiste in de kapel van verzorgingshuis Roomburgh, waar ik het dameskoor begeleidde op zon- en feestdagen en met enige regelmaat ook bij uitvaartdiensten. In 2005 volgde de St. Petruskerk in Leiden, eerst voor het begeleiden op piano of orgel van de samenzang op zaterdagavond en met ingang van 2010 werd ik de vaste pianiste van de St. Petrus Cantorij. Ook was ik een aantal jaren organiste in de St. Willibordkerk in Oegstgeest en leid ik een koortje in verzorgingshuis Wijckerslooth in Oegstgeest.

Ook val ik incidenteel in bij andere koren. Zo heb ik enkele weken geleden een aantal koorleden van Ex Animo begeleid tijdens een uitvaartdienst van één van de oud-koorleden.

In 2009 besloot ik de zaterdagopleiding Kerkmusicus III met hoofdvak Orgelspel te gaan volgen bij het Bisdom Rotterdam. Vorig jaar zomer heb ik deze afgesloten met het einddiploma.

Mijn repertoire is door de jaren heen behoorlijk gegroeid: van het vroegste Gregoriaans tot de meer eigentijdse gezangen van Huub Oosterhuis. De laatste tijd ben ik ook bezig met niet-kerkelijk repertoire.

Momenteel heb ik nog enige avonden beschikbaar om in te vallen bij afwezigheid van een pianist of organist, maar ook een vaste functie heeft mijn belangstelling.

Mocht hiervoor belangstelling bestaan, dan verneem ik dit graag van u.

Olga Rakic

Nine van Strien

T: 071 5236871 en 06 42991449
W: www.ninevanstrien.nl
Maredijk 147  Leiden

Zangcoach en zanglessen

Nine  is ruim 25 jaar in vaste dienst verbonden geweest aan het Nederlands Kamerkoor. Momenteel werkt zij op freelance basis en geeft als zangcoach zowel individuele lessen als ook lessen in ensembleverband.

Valerie Vervoort

W: www.valerievervoort.com

Is uw koor op zoek naar een solist? Ik ben sopraan en wil graag optreden samen met uw koor. Niet zo lang geleden vertolkte ik Gretel in “Hänsel und Gretel” van Humperdinck met het nationaal filharmonisch orkest van Moldavië. Vlak daarna zong ik de sopraan partij in de Johannes Passion van Bach, in België en Nederland met het St. Cecilia koor. Ik eindigde het seizoen met de operaproductie “Rigoletto” van Verdi, tijdens de Zomer Opera van Alden Biesen. Sinds enkele jaren geef ik zangles aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Hogeschool), als assistente van Stephanie Friede.

Scott Blick

T: 06 1886 3573
E: info@bluebottleproductions.nl of s.blick@kpnmail.nl
W: 
www.bluebottleproductions.nl

Trainer, Regisseur en Adviseur

Hello,
Ik ben van huis uit danser/acteur en kwam in 1988 naar Nederland om als countertenor zang te studeren. Na mijn afstuderen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werkte ik 4 jaar als professioneel zanger. Daarna ben ik als regieassistent en regisseur aan de slag gegaan, vooral voor musicals, opera en met koren.
Ik heb een brede en gevarieerde ervaring in de drie disciplines dans, zang en acteren en geef al jaren workshops en trainingen aan zangers en koren, zowel amateurs als professionals. In mijn trainingen besteed ik veel aandacht aan presentatie, tekstbehandeling, de kunst van het zingen en bewegen tegerlijktijd (ook al ben je geen danser), werken als team, concentratie, verantwoordelijkheid en zangtechniek. De basis en zeker een belangrijk doel van mijn werk als coach is het bouwen van bruggen tussen de disciplines – zang, acteren en bewegen, en het aanelkaar koppelen van de verschillende aspecten van podiumkunst, ze niet als losse dingen te behandelen. Als ik het over beweging heb bijvoorbeeld bedoel ik niet per se een zanger die aan het dansen is. Ook een zanger die stil staat is ‘in beweging’, wanneer in hun stilstand energie, aandacht en creativiteit zit. 
Ik ondersteun ook regelmatig koren als regisseur en choreograaf.

Interesse? Laten we samen kijken wat ik voor u kan betekenen.

Franciska Dukel

T: 071-5232518
E: franciskadukel@gmail.com
W: www.franciskadukel.nl

(mezzo)Sopraan, pianiste

Na 5 jaar lesgegeven te hebben als hoofdvak zangdocente aan het Conservatorium van Amsterdam, werk ik nu weer met veel plezier in mijn eigen lespraktijk met zowel amateurs als semi-professionals. Mijn benadering kenmerkt zich vooral door het bewustworden en versterken van de basale spier-en ademreflexen in het contact tussen lichaam en stem. Hierbij werk ik o.a. met oefenmateriaal uit methodes binnen de logopedie (Pahn), de zangstemontwikkeling (EVTS en Lichtenberg) en de orthomanuele therapie (N. Brouw). Omdat ik ook pianiste ben is het muzikaal ondersteunen van mijn lessen een wezenlijk deel ervan.

Amand Hekkers

“Zingen is als eten en drinken: als je gezond eet en drinkt voel je je beter. Als je gezond zingt behaal je betere resultaten. En gezond zingen kan ik je leren.”

Mijn naam is Amand Hekkers en ik ben als hoofdvakdocent zang verbonden aan The Royal Conservatoire of Scotland en geef gastlessen aan de conservatoria van Kopenhagen en Napels. 

Naast het begeleiden van professionele zangers vind ik het geweldig om ook de amateurzanger goed te begeleiden en ze de fijne kneepjes van het zingen bij te brengen.

Ik werk aan :

  • correcte plaatsing en resonantie zodat de stem totale vrijheid krijgt;
  • de werking van de ademsteun, correcte houding en spiergebruik;
  • de correcte werking van een actieve tong;
  • repertoirekeuze.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot mijn website www.amandhekkers.com 

Tel  +31 6 50662568     

Wieke Ubels

T: 06 52421277
E: w.ubels@planet.nl
Utrechtse Jaagpad 20, Leiden

Zangeres (sopraan) en zangdocent.

Peter Scheele

T: 06-52021580
E: dalman@wish.net
W: www.peterscheele.com

Bas-bariton, Afgestudeerd aan het Conservatorium van Rotterdam.
Concertzanger en klassiek zangdocent, privéles in eigen studio, Leiden.

De zanglessen richten zich op een goede techniek en een gezond stemgebruik, en altijd vanuit het muzikaal zingen. Jaarlijks een presentatiemiddag/avond.

Ronald van der Valk

T: 020 6930383
E: halcon@versatel.nl

Soort muziek: klassiek, musical en pop. Coaching in vele talen.  Les in Leiden.

Gediplomeerd zangdocent
Lid van de vereniging van Nederlandse zangdocenten
Professionele pianobegeleiding.

Helmi Verhoeven

T 070 3936182
E: haverha@casema.nl
W: www.muziekacademiedenhaag.nl
Wilgeneiland 22
2285 JR  Rijswijk

Als zangdocent | logopedist | sopraan heb ik een enorme ervaring in het opbouwen, opfrissen en bijschaven van alles wat bij het zingen komt kijken. De zangkunst in al zijn aspecten komt bij mijn lessen aansluitend op ieders persoonlijke vraag aan bod.
Na afronding van de studies aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en jarenlang in vaste dienst van enkele toonaangevende muziek- en kunstinstellingen te zijn geweest, geef ik nu lessen in allerlei vormen in Den Haag en omgeving, naast het leiden van zang- en spelprojecten voor zangers en instrumentalisten.

Mail of bel me voor de mogelijkheden als beginnende zanger of als gevorderde vocalist.

Koorregie Marijke de Wit

T: 06 12367534
E: mh.witde@gmail.com 
W: www.marijkedewit.com 

Workshops koorregie en presentatie – cursus koorregie- concept&regie zangvoorstellingen

Marijke de Wit studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en specialiseerde zich tot docent drama. Vanuit haar eigen achtergrond begon zij 14 jaar geleden met het regisseren van nummers in het koor waarin zij zong. “Door middel van regie beseffen zangers meer wat ze zingen, klinkt het beter, en komt hun optreden sterker over op het publiek.” Momenteel regisseert ze vele koren in diverse zangstijlen; Ze werkt met zangers veel aan inleving, beleving, plezier en theatraliteit, waarbij ze aansluit bij ieders mogelijkheden. Zangvoorstellingen maakte en regisseerde ze voor koren als Heartbeat, Zwingin, Alsmar Popkoor, Swinging Stones en, sinds 2003, Close-Up uit Alkmaar, (recent: De Reünie en Zoldergeheimen. Met het Klein Leids Liederen Koor werkte ze aan hun optreden voor het Tormis festival en het Leids Amateurkunst Festival. Samen met collega Meta Stevens ontwikkelde ze in 2009 de Cursus Koorregie, en geeft deze voor regionale kunstencentra en Stichting BALK.

Concertagenda

Welke optredens zijn er de komende tijd gepland?

De koren

Welke koren zijn er aangesloten bij Contactgroep Leidse Koren?