Lustrumconcert Leids Kamerkoor – De kracht van de vrouw

Koor: Leids Kamerkoor

Dirigent: Dody Soetanto


Omschrijving:

We sluiten ons lustrumjaar (35-jarig bestaan) af met een indrukwekkend programma van voornamelijk vrouwelijke componisten

In ons koor zijn de stemmen van mannen en vrouwen al 35 jaar mooi met elkaar in balans. Dat de stem van de vrouw wordt gehoord, was echter niet altijd vanzelfsprekend – en dat is het helaas nog steeds niet overal. Maar ook al kost het tijd, haar stroom laat zich niet indammen, en vormt de stenen bedding naar haar wil. Daarom brengen wij een ode aan de kracht van de vrouw.

We laten ons omarmen door de vrouwelijke wijsheid: liederen van Hildegard von Bingen en Tadeja Vulc over dit thema vormen de opening en afsluiting van het concert. We vieren vrouwen die muziek schreven in tijden dat componeren als mannenwerk werd beschouwd. En dat terwijl de beschermheilige van de muziek een vrouw is: Sint-Caecilia. Zij inspireerde Benjamin Britten midden in de Tweede Wereldoorlog tot een loflied dat wij laten klinken. Tijdens diezelfde oorlog vonden vrouwen in een Japans interneringskamp hun kracht in samen zingen. Op basis van hun herinneringen aan het Largo uit Antonín Dvořáks ‘Uit de Nieuwe Wereld’ maakten twee Britse vrouwen een bewerking voor vrouwenstemmen die nu nog steeds ontroert.

Ter ere van ons zevende lustrum trakteren we ons publiek op een intermezzo door de krachtige vrouwen van het professionele Leidse collectief DansBlok. Zij dansen een deel uit hun nieuwe voorstelling Alle ballen los, een ode aan vrouwelijke kracht en kwetsbaarheid.

Het hoogtepunt van ons concert is een nieuwe compositie die Frieda Gustavs in opdracht van het Leids Kamerkoor heeft geschreven: ZAN. De tekst van de compositie is geschreven door koorlid en schrijver Heidi Aalbrecht. Zij heeft op een prachtige manier verschillende elementen rondom de kracht van de vrouw met elkaar verweven. Het resultaat is wonderschoon en gaat tijdens ons concert in wereldpremière.

 

  • Datum: 26 november 2023
  • Aanvang: 15:30 uur
  • Duur: 2 uur

  • Website: www.leidskamerkoor.nl
  • Locatie: Ins Blau
Locatie: Ins Blau
  • Haagweg 6
  • 2311 AA Leiden

Bekijk de locatie in Google Maps


Lustrumconcert Leids Kamerkoor – De kracht van de vrouw
Terug naar het overzicht