Zomerconcert S(w)inging Shakespeare door het Leids Kamerkoor

Koor: Leids Kamerkoor

Dirigent: Dody Soetanto


Omschrijving:

Prachtige koorwerken van Rutter, Shearing, Chilcott en enkele andere componisten. Begeleiding door piano en contrabas.

Een componist die teksten van Shakespeare op muziek wil zetten, staat voor een grote uitdaging: hoe doe je op een eigentijdse manier recht aan de kwaliteiten van deze grootmeester van de literatuur? Twee bevriende componisten zijn daar erg goed in geslaagd: John Rutter en George Shearing. Rutter schreef zijn Birthday Madrigals – op teksten van Shakespeare en tijdgenoten – voor de 75e verjaardag van jazzpianist Shearing, en Shearing beantwoordde dat cadeau enkele jaren later met zijn Songs and Sonnets from Shakespeare. Samen hebben zij daarmee een veelzijdig geheel geschapen, dat nu eens uitbundig en jazzy klinkt en dan weer romantisch, ironisch of verstild. Zelden zal Shakespeare met zoveel verve muzikaal zijn vertaald naar de sfeer van een tijdperk waarvan zelfs hij niet had kunnen dromen.

Veelzijdigheid kenmerkt ook de rest van dit programma van het Leids Kamerkoor, zowel muzikaal als tekstueel. Zo zijn de eeuwenoude fabels van Aesopus – waaronder het beroemde verhaal van de haas en de schildpad – met energieke staccato’s getoonzet door de Engelse componist Bob Chilcott, terwijl de doorleefde elegie Good Night, Dear Heart van de Amerikaanse componist Dan Forrest met zijn uitgesponnen akkoorden de luisteraar juist bijna in trance achterlaat.

Na het vorige programma van het Leids Kamerkoor, De kracht van de vrouw, konden de mannen niet achterblijven. Vierstemmig zingen zij Sure on this Shining Night van de Amerikaan Morten Lauridsen, over een nachtelijk verlangen naar Elysium, het paradijs uit de Griekse mythologie. Dit vredige muziekstuk zou bijna een wiegelied kunnen zijn, ware het niet dat er door subtiele maatwisselingen niets van het wiegen terecht zou komen.

Nog meer sterren worden er van de hemel gezongen in Izar Ederrak (‘De mooie ster’) van de Spaanse componist Josu Elberdin. Hoewel dit het enige stuk is dat niet in het Engels maar in het Baskisch is geschreven, is juist dit werk ook buiten de grenzen van Europa en Noord-Amerika populair geworden, vooral in Zuidoost-Azië.

Het bijzonderste stuk van het programma is misschien wel Stars van de Letse componist Ēriks Ešenvalds, waarin de koorleden tijdens het zingen gezamenlijk het begeleidende glasorgel bespelen op zorgvuldig gestemde wijnglazen. Het effect is adembenemend.

Kortom, wie op zondagmiddag 2 juni in het Pesthuis naar het Leids Kamerkoor komt luisteren, zal niet alleen een boeiende middag beleven, maar is daarna ook weer een culturele ervaring rijker.

  • Datum: 2 juni 2024
  • Aanvang: 15:15 uur
  • Duur: 1:15 uur

  • Website: www.leidskamerkoor.nl
  • Locatie: Het Pesthuis
Locatie: Het Pesthuis
  • Leiden

Bekijk de locatie in Google Maps


Zomerconcert S(w)inging Shakespeare door het Leids Kamerkoor
Terug naar het overzicht