Exultate Deo

Exultate Deo heeft als koor een lange historie. In 1882 ontstaan als Gemengde Christelijke Zangvereniging ‘De Lofstem´ (22 leden), is het inmiddels uitgegroeid tot een interconfessionele oratoriumvereniging van formaat.
Het koor geniet een uitstekende muzikale reputatie. Ieder jaar streeft men er naar twee concerten uit te voeren.
De programmering wordt samengesteld uit grotere werken zoals oratoria en missen uit de baroktijd, afgewisseld met kleinere werken van meer eigentijdse componisten. Voor beide concerten bestaat grote belangstelling.
‘Exultate Deo’ heeft zich in de regio een geheel eigen plaats verworven. Bij het honderdjarig bestaan in 1982 ontving het koor een koninklijke onderscheiding, een eer die slechts weinig Nederlandse koren ten deel valt. Sinds augustus 2000 staat het koor onder leiding van dirigent Leo den Broeder.
In 2007 ontving het koor de cultuurprijs van de gemeente Voorschoten.

De dirigent Leo den Broeder, geboren in 1962, dirigeerde voor het eerst in 1980. Hij werd hierdoor zo enthousiast dat hij via de Stichting Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties in Utrecht koordirectie ging studeren bij Jos Vranken jr. en Jan Eelkema.
Aan het Instituut Dirigenten Educatie te Gorinchem behaalde hij onder leiding van Joop Schets het staatsexamen Praktijkdiploma Koordirectie. Via hetzelfde instituut is hij verder gaan studeren voor het diploma uitvoerend musicus. Deze studie rondde hij in 1998 af.
In de afgelopen jaren is Leo den Broeder dirigent geweest van een aantal kerk-, kamer- en oratoriumkoren, waarmee hij werken uitvoerde uit alle stijlperiodes van de koorliteratuur.
Naast Exultate Deo, waar Leo sinds augustus 2000 vaste dirigent is, heeft hij de muzikale leiding over de Westlandse Oratoriumvereniging ‘Excelsior’ uit Naaldwijk en over het Christelijk Kamerkoor ‘Maassluis’.

Wij repeteren wekelijks op dinsdagavond, van 20:00- tot 22:00 uur in Het Praethuys, Tuinderspad 1, 2253 CD te Voorschoten.

Ons ledenaantal is 86 en wij zijn een gemengde vereniging, verdeeld in 4 partijen. Iedere partij is ook weer onderverdeeld in een 1e en een 2e partij. Uiteraard zijn wij driftig op zoek naar mannenstemmen. In verband met een tekort aan tenoren hebben wij ook een aantal dames als tenor ingedeeld. De gemiddelde leeftijd van de koorleden ligt boven de 60 jaar maar dat zegt niets over het enthousiasme en de uitstraling van het koor. We zijn een koor dat al 138 jaar lang actief is met het organiseren van concerten, studieweekenden en concertreizen, maar dat ook een belangrijke sociale rol vervult als vereniging.

Elke week wordt er stemvorming gegeven door onze vaste zangpedagoge Nathalie Mees (www.nathaliemees.nl). Zij weet op inspirerende wijze de kwaliteit van onze zang te waarborgen.

Nieuwe leden zijn altijd welkom. Dat geldt ook voor projectleden die graag één specifiek concert willen meezingen. Elk aspirant-lid wordt door de dirigent gestemd. 

Het repertoire is hoofdzakelijk oratorium; wij trachten twee keer per jaar een concert te geven. Elk jaar geven we één concert in Voorschoten en tevens één groot concert met een (semi-) professioneel orkest en professionele solisten. Dit grote concert vindt veelal in de Pieterskerk of in de Stadsgehoorzaal te Leiden plaats.

De contributie bedraagt € 60 per kwartaal.

Voor meer informatie, bezoek de eigen website van Exultate Deo.