Stichting Projecta Musica

Wie een keer mee wil zingen in een groot projectkoor, zonder zich direct voor een lange periode te verbinden als vast koorlid, kan terecht bij de Stichting Projecta Musica (vh Stichting Leidse Koorprojecten). Geschoolde en amateurstemmen zingen op een prettige manier samen. Voorzingen is niet nodig. Eenmaal per 2 jaar organiseert SPM een groot project voor een koor van 150-200 zangers, met professionele orkestbegeleiding en indien mogelijk met begeleiding of omlijsting in de vorm van een ballet of een (andere) kunstzinnige uiting. Vaak in samenwerking met een Leidse school voor voortgezet onderwijs. 

Vanaf de start in 1987 zijn er veel bijzondere projecten uitgevoerd, als eerste ‘the Gates of Greenham’ van Tony Biggin. Hierna volgden tal van nieuwe koorprojecten, meestal met een bepaald thema, zoals Misa por la Paz van Ariel Ramirez, ‘Cry of the Earth’, van Tony Biggin, Carmina Burana van Carl Orff, de opera Carmen van George Bizet, ‘das Paradies und die Peri’ van Robert Schumann en ‘die Schöpfung’ van Joseph Haydn. In 2013 vond het jubileumconcert (Cry of the Earth en Reguiem van Bob Chilcott) plaats in de Pieterskerk. Voor een impressie zie het archief op de website. 

Vaste dirigent is Wim de Ru. De laatste tien jaar is er een groeiende professionaliteit in de wijze waarop de organisatie van de projecten wordt gerealiseerd. De spontaniteit en het  ‘familiegevoel’ dat onder veel koorleden ontstaat, is daarbij niet minder geworden. De koorzangers waarderen de manier waarop de projecten worden georganiseerd en geleid. Nog altijd zijn de koorleden zeer enthousiast en wordt er vrij snel na de uitvoering uitgekeken naar een volgend bijzonder project.

De uitvoering vindt meestal plaats in de maand juni in één van de grote kerken van Leiden. Een half jaar van tevoren (januari) wordt begonnen met de koorrepetities. Die vinden in de regel plaats om de andere week op een zaterdagmiddag in Leiden.

Secretariaat: info@projectamusica.nl

Voor meer informatie, bezoek de eigen website van Stichting Projecta Musica.