Viswijvenkoor Leiden

Over zeemansvrouwen en de woelige baren; over avontuur, verlangen, weemoed, een lach en een traan; dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het Viswijvenrepertoire. Vol overgave vertolken we eeuwenoude shanty’s en liederen over zeemansvrouwen. Droevig en vrolijk, maar in elk geval uit het leven gegrepen.

Het Viswijvenkoor Leiden bestaat uit ongeveer 50 vrouwen uit Leiden en omgeving. Onder muzikale begeleiding van accordeons en fluit, zingen we sinds 1996 meerstemmige liederen over de zee. 

Onze muziek:
Het Viswijvenkoor heeft een gevarieerd repertoire van ongeveer 70 liedjes. Naast Nederlandstalige liederen zingen we veel Engelstalig. Een paar Franse liederen en een enkel Grieks, Italiaans, Zweeds en Russisch lied completeren de lijst. We zingen vooral zeeliederen, waarin het wel en wee van vissers en matrozen bezongen wordt. Even zo vaak gaat het trouwens over de wal, over de vrouwen die -nog steeds- vol smacht wachten op de terugkomst van hun geliefde. 

“Aan het strand stil en verlaten, ziet men daar een meisje staan.
Dat al turend en al smachtend, wacht de komst van hare man
Hij zou immers wederkeeren, hij beloofde haar toch trouw.
En dan krijgt zij zo’n verlangen, ik word toch zijn lieve vrouw…”

Naast de zeeliederen zingen we Engelstalige shanty’s. Dit zijn werkliederen die vroeger aan boord van de grote zeilschepen gezongen werden. De shanty’s werden a-capella gezongen, waarbij één van de matrozen voorzingt en de rest van de bemanning de refreinen meezingt.

Van enkele nummers hebben we de tekst bewerkt, zodat recht wordt gedaan aan het “vrouwelijke karakter” van ons koor. Zo is Ketelbinkie geen straatjongen, maar een wilde meid uit Rotterdam! En tot slot zijn we ook supertrots op onze eigen Nederlandstalige producties; Ieke Bink (koorlid) schreef de tekst voor het lied “Kom meiden naar de kade” en Hermien Koekkoek (erelid) schreef de tekst van ons eigen “Viswijvenlied” (oorspronkelijke titel Bolle Dries).
We zingen bijna alle liedjes driestemmig. Onze vorige dirigent, Anja Nieuwkoop, heeft unieke en prachtige arrangementen geschreven. Josien van der Tweel heeft in 2016 het stokje van Anja overgenomen en heeft zo haar eigen inbreng met muziek en arrangementen. Onze tweede dirigent, Annemiek Lelijveld, werkt nauw met haar samen en voegt vanuit haar toneelervaring belangrijke aspecten aan de performance toe.

Lid worden:
Heb je interesse om met ons mee te zingen en ben je vrouw? Wil je ons muzikaal ondersteunen met accordeon, viool, fluit of gitaar? Of wil je een keer komen luisteren? Neem dan contact op met Ineke Kroon via telefoonnummer 071-5422049 of e-mail secretaris@viswijvenkoor.nl.

We repeteren de even weken op de maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Tuinzaal van Grand café  De Burcht in het centrum van Leiden.
We treden gemiddeld 1 keer per maand op, meestal ’s avonds of in het weekend. De optredens worden ruim van tevoren aangekondigd. Als je lid bent, verwachten we wel dat je regelmatig aanwezig bent bij de repetities en optredens.

Contributie:
€ 65,– per half jaar.

Voor meer informatie: www.viswijvenkoor.nl