Vocaal Ensemble Pur Sang

Vocaal Ensemble Pur Sang is een kamerkoor met 18 – 24 leden. 

Pur Sang repeteert eens per twee weken op de vrijdagavond, van 20.00 tot 22.00 uur in de PC Willem de Zwijger basisschool aan de Bernhardstraat 1 te Leiderdorp.

Geschiedenis 
Op 20 oktober 1989 nam een aantal zangers in Leiderdorp samen met dirigent Jos Schohaus een opmerkelijk initiatief: Vocaal Ensemble Pur Sang werd opgericht, met aanvankelijk als enig doel het ondernemen van een concertreis naar Oxford. Al snel besloten de leden van het ensemble om bij elkaar te blijven. Sindsdien wordt gewerkt aan diverse composities en muziekstijlen.

In de loop der jaren is een repertoire opgebouwd dat bestaat uit 16e-eeuwse madrigalen, English Partsongs, een enkel Nederlands volkslied, alsook grotere werken, zoals de Sint-Jorismis van Herman Finkers, het Requiem van John Rutter en werken van Henry Purcell.

Pur Sang heeft concerten gegeven in binnen- en buitenland: Duitsland, Engeland, Slowakije en Spanje behoorden tot de buitenlandse uitstapjes. In mei 1992 heeft het koor in een Internationaal zangconcours te Made de eerste prijs behaald. Ook werd er verscheidene malen meegedaan aan landelijke korenontmoetingsdagen.

Op 15 juni 2001 nam dirigent Jos Schohaus na ruim 11 jaar afscheid van Pur Sang. Tijdens een korte periode met Hanneke van Essen werd aan Franstalig repertoire gewerkt.

Vanaf januari 2002 is de muzikale leiding in handen van Theo van der Hoorn (1960), die zijn opleiding volgde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Theo dirigeert diverse koren in de regio. Ook was hij lange tijd muziek vakleerkracht op verschillende basisscholen.

Secretariaat: E-mail: vocaalensemblepursang@gmail.com