Vocaal Ensemble Pur Sang

Vocaal Ensemble Pur Sang is een kamerkoor met ongeveer 25 leden. 

Pur Sang repeteert eens per twee weken op de vrijdagavond, van 20.00 tot 22.00 uur in de basisschool Willem de Zwijger aan de Bernhardstraat 1 te Leiderdorp.

Geschiedenis 
Op 20 oktober 1989 nam een aantal zangers in Leiderdorp, samen met dirigent Jos Schohaus, een opmerkelijk initiatief. Vocaal Ensemble Pur Sang werd opgericht met aanvankelijk als enig doel het ondernemen van een concertreis naar Oxford. Al snel besloten de twintig leden van het ensemble om bij elkaar te blijven. Sindsdien wordt gewerkt aan diverse composities en muziekstijlen. In de loop van de jaren is een repertoire opgebouwd dat bestaat uit 16e-eeuwse madrigalen, Nederlandse volksliederen in een speciale zetting als ook enkele grotere werken. Voorbeelden hiervan zijn de Sint-Jorismis van Herman Finkers, het Requiem van John Rutter en werken van Henry Purcell.

Pur Sang geeft concerten in binnen- en buitenland: Duitsland, Engeland en Slowakije. 
In mei 1992 heeft het koor in een Internationaal zangconcours te Made de eerste prijs gehaald. In Leiderdorp werd tot drie maal toe deelgenomen aan de Internationale Korenontmoetingen die in de zomers van 1993 en 1996 en 1999 veel aandacht en volle zalen trokken. 
Op 15 juni 2001 neemt dirigent Jos Schohaus na een gedenkwaardige periode van ruim 11 jaar afscheid van Pur Sang. Onder leiding van Hanneke van Essen wordt aan een Franstalig repertoire begonnen.

Vanaf januari 2002 is de muzikale leiding in handen van Theo van der Hoorn (1960). Theo volgde zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij heeft diverse koren in de regio, maar is ook muziekvakleerkracht op basisscholen.

Secretariaat: Ineke Meijer
E-mail: vocaalensemblepursang@gmail.com