Vocaal Octet Mrs. Darcy

Mrs. Darcy werd opgericht in de zomer van 1995, door leden van het Leidse Studentenkoor Collegium Musicum, aanvankelijk als kwartet. Later werd het ensemble uitgebreid: sinds de zomer van 1999 bestaat het uit acht vrouwenstemmen.
De naam van het ensemble is ontleend aan het boek ‘Pride and Prejudice’ van de Britse schrijfster Jane Austen. 

Het repertoire van Mrs. Darcy is zeer divers en beslaat zowel arrangementen van popsongs als spirituals en klassieke werken; daarnaast worden voor het ensemble verschillende composities geschreven door componisten als Daan Verlaan,  Hayo Boerema en Elger Niels. 

Het plezier om in vrouwelijke bezetting met elkaar -vooral a capella- te zingen voerde de afgelopen jaren de boventoon.
Daarbij heeft Mrs. Darcy steeds geprobeerd haar grenzen te verleggen. In 2004 werd de CD ‘Momentopname’ opgenomen. Het jaar daarna dirigeerde Barend Schuurman het ensemble. Verschillende keren werd ook samengewerkt met instrumentalintensief  (orgel, fluit, hoorn, harp): eveneens een verrijking van ons repertoire. 

Deelname aan een aantal Internationale korenfestivals  (Tolosa,  Gorizia,  Montreux) betekende letterlijk een verbreding van de muzikale horizon. 

Zingen voor imponerende jury”s,  het stil krijgen van een kritisch publiek en vele interessante en merkwaardige muzikale ontmoetingen,  onder andere een nogal etherische Arvo Pärt,  hebben allemaal bijgedragen aan onze brede muzikale ervaring, waarmee inmiddels al een dik boek geschreven kan worden.