Workshop polyfone muziek o.l.v. Donald Bentvelsen, april 2018

26 maart 2018

Op zondagmiddag 8 april kunt u de Goede Herderkerk, Zoeterwoude Rijndijk, bezoeken voor een klein concert van een bijzonder projectkoor. Aanvang: 14:30 uur.

Wederom komen zangers uit de Leidse regio een weekend samen voor een workshop polyfone muziek. Centraal staan gezangen die bewaard zijn gebleven in de Leidse koorboeken. Deze manuscripten — in het midden van de zestiende eeuw gebruikt door het Getijdencollege van de Pieterskerk — vormden in de periode 2010-2015 het uitgangspunt voor een reeks van zes concerten (en cd-opnames)  die het Egidius Kwartet en College in de Pieterskerk en elders in Nederland uitvoerden.

In het kielzog van deze professionele activiteiten ontstonden op initiatief van de Contactgroep Leidse koren de workshops Leidse koorboeken voor amateurzangers. Na individuele studie thuis aan de hand van bladmuziek en luisterbestanden oefenen sopranen, alten, tenoren en bassen gezamenlijk onder bezielende leiding van dirigent Donald Bentvelsen (bas van het Egidius Kwartet) op de lange zanglijnen en dynamiek van polyfone gezangen. Punt van aandacht is ook de Franse uitspraak van het Latijn, die vermoedelijk in de getijdencolleges in de Noordelijke Nederlanden in zwang was (veel beroepszangers waren afkomstig uit Noord-Frankrijk).

Op het programma staan dit jaar de volgende werken:

  • Josquin Desprez (ca. 1450-1521), Ave Maria
  • Nicolas Gombert (ca. 1495-1560), Missa ‘Beati omnes’ (Kyrië, Gloria, Agnus Dei) – Koorboek A
  • Thomas Crecquillon (ca. 1505-1507), O beata infantia – Koorboek D (zie foto)
  • Cornelis Schuyt (1557-1616), Bewaert, Heer, Holland en zalicht Leyden

Het concert zal ongeveer een half uur duren. Zaal open: 14:15 uur. Na afloop kunnen zangers en bezoekers elkaar treffen in het atrium van de kerk, onder het genot van koffie, thee of een drankje. De toegang is gratis; de consumpties zijn voor eigen rekening.

Tevens zal er gelegenheid zijn om het interieur van de Goede Herderkerk te bewonderen. In 2016 is dit kerkgebouw opnieuw ingericht, waarbij de oorspronkelijke muurdecoraties (in 1956 overschilderd met witkalk) grotendeels intact bleken en zoveel mogelijk zijn ingepast in het ontwerp.