Zeemanskoor Rumor di Mare

Rumor di Mare is geen gewoon zeemanskoor: Zeemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder begeleiding van professioneel dirigent Harm Huson en diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, (plat)Duits, Russisch, Pools, Indonesisch en Afrikaanse talen.

Repertoire
In de dagen van de zeilvaart werd er door de zeeman heel wat gezongen en gespeeld. Als tijdverdrijf of ter ondersteuning van de zware arbeid. Hun liederen werden natuurlijk mondeling overgeleverd. En omdat zeelieden de hele wereld bevaren, komen deze liederen in diverse vormen en talen voor.

Wij verwerven het repertoire op vergelijkbare, authentieke manier. Van de muziek wordt het meeste geïmproviseerd. Zelfs de noten van het koor zijn in principe niet voorgeschreven. Wij willen het eens gehoorde lied reproduceren met toevoeging van een eigen “kleur”. Zo is ieders specifieke geluid, hetzij hoog of laag, rauw of gepolijst, een welkome toevoeging aan het geheel.

Het instrumentarium is typisch voor de 19e eeuw: accordeon, gitaar, banjo, fluit, mondharmonica en als slagwerk alles wat maar voorhanden is.

Dirigent
Harm Huson (1971) studeerde tussen 1994-2001 klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, bij Gerda van Zelm, en studeert nu verder bij Ronald Klekamp. Ook volgde hij de toneelopleiding van de Acteerstudio Den Haag. Als countertenor specialiseerde hij zich op het gebied van de oude muziek en het hedendaagse repertoire. Met het koor van de Nederlandse Bachvereniging trad hij sinds 1997 vaak op, en maakte een een aantal cd-opnamen. Met een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds studeerde hij in 2005 en 2006 bij Vocaal Lab Nederland: een werkplaats voor de vocale muziek van de 20ste eeuw tot nu, geleid door Romain Bischoff. Naast zijn werk als uitvoerend zanger geeft Harm Huson privé-lessen zang, en stemvorming aan koren en acteurs. ook werkt hij als dirigent van mannenkoor Rumor di Mare, uit Leiden.

Repetities
Op de maandagen van de oneven weken van 20.00 tot 22.30 uur in de Tuinzaal van de Sociëteit De Burcht.

Samenstelling koor
Rumor di Mare is een mannenkoor en bestaat uit 47 leden: 44 gewone leden en 3 ereleden. Het jongste lid en het oudste lid zijn respectievelijk 40 en 95 jaar. Een zanger die accordeon speelt is van harte welkom.

Contributie                                                 
De contributie bedraagt € 150,–. per jaar

Het inschrijfgeld is eenmalig en bedraagt € 25,–. Exclusief de koorpolo.

Vereisten van lidmaatschap
Onze procedure voor nieuwe leden is, dat zij maximaal drie keer achtereen een repetitie bijwonen. We doen een stemtest en daarna besluit het bestuur samen met de kandidaat of hij lid kan worden.

Lidmaatschap
Wil je lid worden van Rumor di Mare? Meld je daarvoor aan bij de secretaris: Cees Meijer, secretaris@rumordimare.nl.