Het blijft mogelijk om op een alternatieve, bijvoorbeeld digitale manier samen te zingen, al is dat niet ideaal.
Er is wel een softwareprogramma Jamulus (open source, dus gratis), dat het aardig lijkt te doen. Wel alleen met geluidsverbinding. Er is geen beeld bij.

Het werkt op Windows, MacOS en Linux.
Het programma wordt al langer wereldwijd gebruikt door vele individuele muzikanten om samen te muciseren.
Het Leids Kamerkoor is het nu ook aan het uitproberen. Het kost wel wat tijd om het bij iedereen thuis goed werkend te krijgen en om effecten als echo, galm, ruis en brom te verwijderen of te minimaliseren.
Je hebt je een goede headset of een goede koptelefoon plus microfoon met USB-plug nodig. De ingebouwde microfoon van een laptop lijkt minder goed te werken.
Voor meer informatie over Jamulus zie de website van iemand die al een tijdje succesvol met Jamulus werkt: https://jamulus.davidjorritsma.nl/ en de bijlage “Starten met Jamulus” (met dank aan de Vereniging voor Huismuziek). De website van Jumulus zelf is https://jamulus.io/. Daar kun je de software downloaden en je vindt er heel veel (engelstalige en technische) informatie. Je kunt ook terecht bij onze penningmeester Rudi van Buul (lid van het Leids Kamerkoor,penningmeester@leidsekoren.nl).

 

Wat heb ik nodig om met Jamulus te starten?

  • Een vaste internetverbinding
  • Een laptop of PC met Windows of MacOS1, bij voorkeur via een kabel verbonden met de internetverbinding (WiFi geeft meestal geen goed resultaat)
  • Een microfoon, bij voorkeur een microfoon die op de USB-poort van de computer kan worden aangesloten
  • Een koptelefoon die met een kabel kan worden aangesloten op de computer of microfoon (bluetooth koptelefoons geven geen goed resultaat)
  • Het programma Jamulus. Gratis te downloaden van deze website: https://llcon.sourceforge.io
  • Alleen voor mensen met een Windows-computer:
    Software om de microfoon en koptelefoon door Jamulus te laten herkennen: ASIO4ALL. Gratis te downloaden van deze website: http://www.asio4all.org